Scrisoare deschisă către Prim-Ministrul României, dl. Florin Cîțu

Articol publicat pe 09 Februarie 2021

Domnule Prim-Ministru,


astăzi se împlinesc 11 luni de când, începând cu data de 9 martie 2020, sectorul cultural din România este închis pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19, limitări pe care sectorul cultural le-a înțeles și susținut, sănătatea iubitorilor de cultură și sănătatea publică fiind prioritare și pentru noi, cei ce activăm în acest sector.


Ceea ce însă o întreagă breaslă nu mai poate înțelege, domnule Prim-Ministru, este că, la aproape un an de la impunerea acestor restricții, în spațiul public să fie aruncate, cu maximă lejeritate, afirmații lipsite de orice formă de empatie și considerație față de dezastrul existent în acest sector.


În condițiile în care pentru cei din sector ajutorul financiar nu a venit nici până în acest moment, e greu pentru întreaga breaslă sa urmărească toate aceste declarații care nu invită la dialog și la găsirea de soluții. 


Oamenii din acest sector atât de important (artiști, tehnicieni, antreprenori) nu mai reușesc să-și achite creditele la bănci, să-și susțină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile și copiii lor. Vă rugăm să vă aplecați atenția și asupra realității disperate în care se află această parte a societății românești. 


Așa cum autoritățile statului au obligația să se asigure, prin măsuri restrictive, într-o situație pandemică, de garantarea sănătății publice a unei țări, aceleași autorități au obligația să se asigure că acea parte din societate afectată cel mai grav de măsurile restrictive va supraviețui fără vieți distruse și fără foarte multe afaceri în ruină.


Sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural și în 2021, să fie preluate de organizatori prin asigurări private, nu doar că denotă o lipsă de înțelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări și situația actuală din zona culturală, dar vine și în contra curentului European, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural și a asigura stabilitate și predictibilitate, asigură garanții de stat începând cu trimestrul al 3-lea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricții în ceea ce privește numărul de participanți, dacă situația pandemică o va impune. 


Ținând cont de cele mai sus menționate și de confuzia creată în spațiul public în urma afirmațiilor din ultimele zile, vă solicităm, domnule Prim-Ministru, următoarele:

  • Soluție compensatorie pentru pierderile dezastruoase suferite de industria culturală; susținere financiară prin includerea sectorului cultural în Schema de compensare a pierderilor suferite, pe modelul HORECA, urmând a despăgubi sectorul pentru pierderi în limita a 20% din diferența cifrei de afaceri 2019/2020, schemă implementată sub coordonarea Ministerului Economiei.
  • Crearea unui grup de lucru, sub supervizarea cabinetului Primului-Ministru, pentru găsirea de soluții și definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural. Sectorul nu cere absurdul sau imposibilul, dar solicită stabilirea unui cadru clar, predictibil, raportat la rata de îmbolnăvire și ținând cont de studiile științifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii.
  • În sprijinul planului de redeschidere, lansarea cu celeritate a Schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.


Pentru a prezenta o listă completă a situației din sectorul cultural, vă solicităm, domnule Prim-Ministru, o întâlnire atât cu reprezentanții sectorului, cât și cu reprezentanții Ministerului Culturii, cei care au la acest moment o centralizare a situației din sector, cu reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor și Ministerului Sănătății.


Dorința de participare la evenimente culturale e o nevoie a societății, nu doar a noastră, a celor care lucrăm în această industrie. Astfel, conform sondajului în plină desfășurare derulat de AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale), la care au răspuns până acum peste 8.500 de persoane, 70% dintre cei care au participat la evenimente în anul 2020 au spus că s-au simțit în siguranță, iar peste 90% au spus că ar participa la evenimente și în 2021 dintre care 75% sunt de acord cu vaccinarea sau cu testarea la fața locului.

Cu considerație,
Membrii AROC

Subscrisa AROC, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale, structură asociativă a organizatorilor de festivaluri și concerte din România, este formată din cei mai reprezentativi actori de pe piaţa românească (ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, Asociația Fapte - Jazz in the Park, Asociația Mozaic - Mozaic Jazz Festival, Asociația Festivalul de Film Transilvania - TIFF, BestMusic Live/METALHEAD, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Global Records, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, The Institute, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh).

Ti-a placut ? Spune-le si prietenilor
AROC
Aroc este o organizatie tanara, dar care inglobeaza voci experimentate si care au demonstrat, de-a lungul timpului, implicarea pe termen lung si bunele practici.
Intra in legatura cu noi
AROC
Str. Prof. Grigore Cobălcescu nr. 7, Sector 1, Bucuresti
© Copyright AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte 2025. Toate drepturile rezervate.