Comunicat de presa AROC - Industria de evenimente din Romania, pregatita pentru revenirea la normalitate!

Articol publicat pe 10 Septembrie 2020

Dupa includerea sectorului cultural in schema de ajutor de stat ce urmeaza a fi lansata, prin care pot fi accesate fonduri nerambursabile pentru capital de lucru si fonduri nerambursabile pentru investitii, Guvernul invita sectorul cultural - muzical antreprenorial la masa discutiilor pentru o mai buna gestionare a masurilor sanitare trasate pentru industrie.

Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale (AROC) este optimista in ceea ce priveste reluarea evenimentelor live de dimensiuni medii si mari. In urma intalnirii productive cu doamna Vicepremier Raluca Turcan si cu reprezentanti ai Guvernului din data de 9 septembrie a.c., au fost puse cu succes bazele reluarii sectorului live in 2021, in conditii de maxima siguranta.

In perioada urmatoare se vor organiza grupuri de lucru, sub coordonarea doamnei Vicepremier Raluca Turcan, intre cele doua parti mentionate mai sus, menite sa gaseasca solutii pentru repornirea industriei de evenimente din tara. Industria de evenimente, nu doar in Romania, ci in intreaga lume, este printre sectoarele grav afectate de pandemia Covid-19, fiind printre singurele industrii care au fost oprite in proportie de aproape 100 % pentru o perioada de cel putin 1 an.

AROC se bucura ca a gasit in Guvernul Romaniei un partener deschis si consecvent in a intelege problemele acestui sector, ocupandu-se activ de gasirea solutiilor de sprijin pentru fiecare segment din industria de evenimente.

Grupurile de lucru interministeriale care isi vor incepe activitatea in cursul saptamanii urmatoare (14-18 septembrie) vor avea prilejul de a explora solutii si a crea o mai buna intelegere asupra specificului acestui sector, oferind autoritatilor cunostinte in detaliu si sugestii asupra mai bunei sale gestionari in acest moment si pe viitor.

Cele trei grupuri de lucru vor explora trei mari teme, de ordin economic, tehnic si legislativ, respectiv:

1. Masuri de sustinere si relansare economica a sectorului cultural muzical si festivalier;
2. Un plan de relansare a evenimentelor, care va implica masuri tehnice si de siguranta atat pentru organizatori, cat si pentru publicul participant;
3. Masuri legislative pentru sustinerea si reglementarea coerenta si sustenabila a sectorului cultural-muzical.

Recunoscand greutatile cu care se confrunta industria de evenimente live, Guvernul isi propune crearea unei scheme de ajutor de stat pentru aceasta industrie, care contribuie in mod sustinut atat la imaginea Romaniei la nivel de brand de tara, cat si din punct de vedere economic prin prisma turismului cultural. 

Cultura festivaliera, cu un model de business anual, nu beneficiaza de redeschiderea partiala a sectorului, iar un colaps al acestei industrii ar atrage dupa sine caderi in lant ale firmelor de productie, scenotehnica, logistica, ce ar avea efecte grave asupra tehnicienilor si lucratorilor care activeaza in aceste industrii conexe. 

Industria de evenimente din Romania inseamna mii de societati comerciale si ONG-uri implicate in organizarea de evenimente indoor si outdoor, concerte, festivaluri etc., toate acestea insumand zeci de mii de angajati, furnizori si colaboratori, a caror activitate profesionala a fost grav afectata, in cele mai multe cazuri complet oprita. 

In acest context, sprijinul guvernului reprezinta o gura de oxigen dupa multe luni de suferinta, nesiguranta si imobilitate.

“Suntem incantati ca doamna Vicepremier Raluca Turcan a avut disponibilitatea sa primeasca Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale (AROC) pentru a discuta problemele cu care aceasta industrie se confrunta.

Consider ca cea mai mare realizare a intalnirii este crearea unui grup de lucru interministerial sub coordonarea vicepremierului care va analiza masurile sanitare, fiscale si legale de sustinere a industriei, in care sa fie implicat si sectorul cultural muzical antreprenorial. 

Masurile de redeschidere trebuie sa fie corelate cu realitatea practica cu care membrii AROC si nu numai se confrunta. Sectorul privat are toata deschiderea de a colabora cu Guvernul si cu autoritatile statului pentru a discuta si trasa modalitati pentru redeschiderea treptata si in siguranta a zonei culturale.

Credem ca implicarea sectorului privat in aceste discutii poate aduce un plus si va conduce la optimizarea masurilor sanitare impuse sectorului cultural care in acest moment sunt de multe ori concepute fara a tine cont de realitatea din practica din cauza unei cunoasteri insuficiente a modalitatilor de organizare a unui concert, eveniment etc. Faptul ca Guvernul arata deschidere si dialog ne da siguranta ca vom trece cu bine prin aceasta perioada dificila.

Suntem convinsi ca doar printr-o colaborare stransa intre autoritatile statului si sectorul privat Romania va iesi mai puternica din aceasta criza fara precedent.” Codruta Vulcu, Vicepresedinte AROC

Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale (AROC) are ca scop crearea si dezvoltarea cadrului organiza-toric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, legislativ si economic ale organizatorilor de concerte si evenimente culturale din Romania si dezvoltarea unor raporturi institutionalizate cu societatea civila si autoritatile publice la nivel national si cu alte organizatii similare din tara si din strainatate, pentru realizarea unor activitati si initiative care promoveaza libertatea de exprimare, deontologia profesionala, excelenta si valorile acestor profesii.

Membrii AROC 

ARTmania (ARTmania Festival, Blaj aLive), Asociatia Fapte (Jazz in the Park), Asociatia Mozaic (Mozaic Jazz Fes-tival), Asociatia Festivalul de Film Transilvania (TIFF), Best Music Live, Centrul Cultural Plai (Plai Festival, JazzTM), Comparty Events (diMANSIONS Hit Music Festival), Electric Castle, Emagic Live (Awake Festival), FORM Space, Movement Team (Sports Festival), NEVERSEA, SNRS (Sunwaves Festival), Sprint Media Group, Sublime Romania, Summer Well, The Institute, UNTOLD, VRTW (Vinyl, Rum, Tapas & Wine), Why Not Us (Street Food Festival), Wise Factor (The Fresh).

Ti-a placut ? Spune-le si prietenilor
AROC
Aroc este o organizatie tanara, dar care inglobeaza voci experimentate si care au demonstrat, de-a lungul timpului, implicarea pe termen lung si bunele practici.
Intra in legatura cu noi
AROC
Str. Prof. Grigore Cobălcescu nr. 7, Sector 1, Bucuresti
© Copyright AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte 2025. Toate drepturile rezervate.