Este sau nu spatiul de spectacol, fie el indoor/outdoor, un spatiu sigur in pandemie?

Articol publicat pe 03 Noiembrie 2020

Au fost publicate rezultatele mai multor experimente, la nivel european, privind siguranta spectatorilor la evenimente culturale desfasurate in timpul pandemiei Covid-19, respectand conditiile de siguranta impuse de autoritatile fiecarui stat in parte.

Restart-19, un experiment stiintific care a avut drept scop aratarea modului in care circula coronavirusul la evenimente interioare, a avut loc la un concert la Quarterback Immobilien Arena din Leipzig, Germania, pe 22 august, cu solistul Tim Bendzko. Prezentarea generală a rezultatelor  experimentului arata ca numarul total de contacte, care durează cateva minute, este relativ redus in timpul evenimentului si poate fi redus considerabil prin reguli de igiena si ca un număr mai mare de contacte are loc in timpul admiterii la locul de desfasurare si în pauze. De asemenea, o slaba ventilatie a locatie poate creste riscul propagarii virusului.

👉 https://bit.ly/3kU5MSa 

El Pais a publicat  un experiment care cuprinde 4 scenarii de raspandire a virusului Covid-19 in diferite contexte, care porneste de la ipoteza ca virusul se raspandeste prin aer, in special in spatiile interioare. Scenariul 2 se desfasoara intr-un bar, in care capacitatea a fost redusa la 50%. Există 15 clienti si trei membri ai personalului, iar in contextul ferestrelor închise si fara ventilatie mecanică - 14 dintre clienti vor fi infectati dupa patru ore. In schimb, daca mastile sunt utilizate in mod constant, riscul de infectie scade la opt cazuri noi. Daca spatiile sunt ventilate, ceea ce se poate face cu o unitate de aer condiționat buna si timpul petrecut in bar este scurtat, exista riscul ca doar o persoana sa fie infectata.

👉 https://bit.ly/2TPmnus 

Un alt studiu italian, publicat in octombrie, arata si el ca spectacolele live pot fi un "loc sigur", daca sunt respectate masurile de siguranta. Din 347.262 de spectatori care au participat la 2.782 de spectacole monitorizate de opera, proza, dans si concerte, cu o medie de 130 de participanți pentru fiecare eveniment, in perioada 15 iunie si pana la inceputul lunii octombrie, exista un singur caz de infectare cu Covid 19. Aceasta este ceea ce reiese dintr-un sondaj pregatit de AGIS - Asociația Generala Italiana de Divertisment si care acopera intreg teritoriul Italiei.

👉 https://bit.ly/34T1t3Q 

Ti-a placut ? Spune-le si prietenilor
AROC
Aroc este o organizatie tanara, dar care inglobeaza voci experimentate si care au demonstrat, de-a lungul timpului, implicarea pe termen lung si bunele practici.
Intra in legatura cu noi
AROC
Str. Prof. Grigore Cobălcescu nr. 7, Sector 1, Bucuresti
© Copyright AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte 2025. Toate drepturile rezervate.