In urma intalnirii de saptamana trecuta cu vicepremierul Raluca Turcan, astazi a avut loc prima sedinta de lucru care i-a reunit pe reprezentantii AROC si pe cei ai autoritatilor, in procesul de redeschidere a industriei de evenimente live in conditii de maxima siguranta.
Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte (AROC) a participat astazi la una dintre primele intalniri ale grupurilor de lucru avand ca scop discutarea planului de redeschidere a sectorului live din Romania si masurile care trebuie adoptate in vederea desfasurarii in conditii optime a evenimentelor in viitorul apropiat.
La intalnirea de astazi au participat, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, reprezentanti ai Ministerului Culturii, Institutului National de Sanatate Publica si AROC. Din partea Asociatiei Romane a Organizatorilor de Concerte au fost prezenti Cristi Beiu (Sublime Events), Razvan Manta (BestMusic Live), Oana Giurgiu (TIFF), Andreea Bugnariu (SNSRS/ Sunwaves), Andreea Nedelea (consultant productie AROC) si Codruta Vulcu (Vicepresedinte AROC si fondatoare ARTmania).
Printre punctele de pe lista de lucru ce au constituit subiectul discutiilor in cadrul intalnirii de astazi se numara:
- masurile de siguranta existente pentru spectacolele outdoor si indoor avand capacitate de pana la 500 persoane si propunerile de modificare a acestor norme in baza neconcordantelor identificate in aplicarea lor, astfel incat sa asigure desfasurarea evenimentelor in conditii de maxima siguranta pentru participanti si lucratori;
- redactarea unui plan de redeschidere etapizata si normelor aferente acestei redeschideri in functie de situatia epidemiologica.
In decursul saptamanii viitoare, AROC va transmite catre Ministerul Culturii, INSP, Ministerul Sanatatii si Guvernului Romaniei un document centralizat care va cuprinde propuneri de modificari ale masurilor existente, redactate dupa consultarea operatorilor ce au desfasurat evenimente in ultima perioada. Scopul acestui document este identificarea, impreuna cu autoritatile competente, a celor mai bune solutii pentru ca evenimentele sa se poata desfasura in conditii optime, din punct de vedere sanitar cat si cultural.
Industria evenimentelor a fost printre primele dintre cele mai grav afectate domenii de activitate de pandemia Covid-19, astfel incat a aparut necesitatea urgenta a adoptarii unor masuri speciale pentru desfasurarea spectacolelor live in perioada urmatoare. Repornirea activitatilor din domeniul cultural si din domeniile adiacente reprezinta un pas necesar pentru supravietuirea activitatilor prestate de societatile comerciale si ONG-urile implicate in organizarea de evenimente indoor si outdoor, de concerte sau festivaluri, dar si a companiilor de suport (scenotehnica, logistica, infrastructura etc.) si a personalului lucrator in industria de evenimente.
AROC se bucura ca a gasit in Guvernul Romaniei un partener receptiv, dispus sa inteleaga problemele acestui sector si sa ofere sprijin industriei de spectacole, si este deschisa spre conlucrarea productiva cu autoritatile, prin intalniri periodice cu grupuri de lucru constituite din membrii asociatiei si autoritatile competente pentru fiecare dintre subdomeniile industriei, astfel incat sa ofere sprijin pentru toate categoriile de evenimente, de la spectacole indoor cu capacitate redusa la spectacole outdoor de capacitate mare si festivaluri.
Membrii AROC
ARTmania (ARTmania Festival, Blaj aLive), Asociația Fapte (Jazz in the Park), Asociația Mozaic (Mozaic Jazz Festival), Asociația Festivalul de Film Transilvania (TIFF), BestMusic Live, Centrul Cultural Plai (Plai Festival, JazzTM), Comparty Events (diMANSIONS Hit Music Festival), Electric Castle, Emagic Live (Awake Festival), FORM Space, Movement Team (Sports Festival), NEVERSEA, SNRS (Sunwaves Festival), Sprint Media Group, Sublime Romania, Summer Well, The Institute, UNTOLD, VRTW (Vinyl, Rum, Tapas & Wine), Why Not Us (Street Food Festival), Wise Factor (The Fresh).